Proves del bloc

dilluns, 22 de març del 2010

Un altre text per a molestar

Les falles son una de les festes més importants que tenim. I a Castelló no som menys que ningú, en un poble de 7600 ciutadans (habitants encara no els hem contat), tenim ni més ni menys que 6 falles, possiblement, i exceptuant als pobles de 200 persones que tenen una falla, som un dels pobles de major densitat de falles per ciutadà. Segurament perquè el concepte de barri sempre ha estat present al poble, i a cadascun han posat una falla.

Realment em sent orgullós de tindre un poble tan participatiu com el que tenim, on sempre hi ha gent per tirar endavant un projecte. Però alhora no deixa d'entristir-me el veure com poc a poc les falles van perdent el seu caràcter.

El model de falla cada dia més, està passant de ser un model popular, de crítica i satírica, a un model d'imatge, on la qualitat de la imatge importa molt més, a València, i ací el poble directament va perdent encara més el sentit, i cada dia pareix més l'excusa per a tindre una setmana de festa, i de pas tindre alguna cosa que cremar, passant a ser una cosa secundaria.

Amés sols cal eixir un parell de dies per a començar a aburrir-se un poc, ja que tots els dies és discomòbil, i prou. Cada dia hi ha més gent que diu, les falles son per als fallers, o en el poble no val la pena eixir, anem a València, i és que com a mínim allí hi ha música en directe, orquestres, i en alguna ocasió alguna cosa diferent, amb oci diferent. Malgrat que al final acabes anant al Carme, on el model es beure al carrer, i aguantar l'olor a  orí.

Crec en els valors de les festes inicials i bàsics, l'autocrítica, la celebració del solstici de primavera, del canvi al bon temps, en la festa, la música de les bandes, la pólvora, i el foc... Però veig que necessitem una renovació, mantenint tot el que ens ha fet grans i reforçant-lo amb altres activitats populars, i variar una falla d'altra. Tot arrimant-nos als valors i les formes antigues, els valors del poble.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici